Založ si blog

S gorilami prichádzajú aj svine

Vo svete sú cítiť prichádzajúce zmeny, vznikajú nové hnutia požadujúce nielen reformáciu súčasného politického a ekonomického systému, ale dokonca jeho nahradenie alternatívami. Priama demokracia, participácia ľudí na vytváraní politiky, zamestnanecké samosprávy, ekonomická sloboda – to všetko sú pojmy, ktoré čoraz viac rezonujú nielen v debatách „obyčajných ľudí“, ale aj na odbornejšej úrovni. A potom tu máme Slovensko s jeho gorilami a prvými väčšími občianskymi protestmi za posledné roky. Je úžasné vidieť národ prebudený z letargie a poddanstva požadujúci svoje práva.

 

Verím, že zmena príde, že je nevyhnutná. A vďačiť za to môžeme aj hnutiam, ako je „Occupy Walla Street“, ktoré sa rozrástlo do celosvetových rozmerov, no máme tu napríklad aj španielskych „nespokojných“. Všetky tieto hnutia svorne vyjadrili myšlienku, že svet ovláda jedno percento a my, ostatných 99 percent sme v ich područí. Táto myšlienka sa stala ústredným bodom alternatívnych politických a občianskych hnutí po celom svete, až na Slovensko. Tu sa dostala do svoje absurdnej a tragikomickej formy v podobe politickej strany s s číslovkou 99 v názve. Je to dokonalý výsmech pôvodnej myšlienke, pretože „majiteľmi“ tejto strany sú práve ľudia prináležiaci povestnému jednému percentu.

 

Podobne je na tom aj strana požadujúca „zmenu zdola“. Opäť je to len zneužitie požiadaviek občianskych platforiem. Zmena zdola je totiž heslo, ktoré používajú zástancovia anarchizmu a priamej demokracie. Osobne dosť pochybujem o tom, že strana, v ktorej na prvom mieste figuruje dlhoročný zaslúžilý politik klasického „demokratického“ štýlu a na druhom mieste poradca predsedníčky vlády by mohla túto požiadavku myslieť vážne.

 

No s najhorším prípadom zneužívania občianskych revolučných ideálov a myšlienok som sa stretol dnes, keď som náhodne objavil vystrihovaciu masku gorily v istom slovenskom „mienkotvornom“ denníku. Skutočne ma dorazilo, že noviny, ktoré vlastní nemecká megakorporácia, ktorá už celé desaťročia manipuluje verejnou mienkou vo svojej rodnej krajine a ktorú mnohí Nemci skutočne nenávidia ako predstaviteľa toho najhoršieho, čo len v kapitalizme môže vzniknúť, sa tak vehementne na Slovensku zapojili do protikorupčnej občianskej kampane.

 

Nuž vo vzduchu sú naozaj cítiť zmeny, len si musíme dať pozor na všelijaké zvery, ktoré s nimi môžu prísť a tváriť sa pritom ako baránok boží.

Desím sa najbližších volieb alebo slovenskí voliči sa museli zblázniť

15.02.2012

Posledný prieskum volebných preferencií ma skutočne vydesil. Podľa neho totiž hrozí, že sa strana 99 % dostane do parlamentu a navyše vôbec nie na zlej pozícií. Ba dokonca sa môže ocitnú aj vo vláde. Samozrejme viem, že podobné prieskumy sú často veľmi tendenčné, ale v každom prípade to avizuje jedno: slovenskí voliči sa jednoducho zbláznili. Veria strane, ktorá sa [...]

Smer – SD nie je ľavica!

08.02.2012

S úžasom som sledoval, ako sa pod mojím posledným článkom o inteligencii či neinteligencii pravice a ľavice rozpútala naozaj úctyhodná diskusia. No ešte viac ma zarazilo, keď sa v nej prakticky za jediného reprezentanta ľavicovej politicky na Slovensku označila strana Smer – Sociálna demokracia. Ja sa považujem za človeka s ľavicovým myslením, ale v žiadnom [...]

Voliči pravice sú menej inteligentní ako voliči ľavice

07.02.2012

Tak to aspoň tvrdí najnovšia vedecká štúdia kanadských vedcov, ktorej výsledky sa opierajú o úctyhodnú vzorku viac ako 15 tisíc ľudí. Čo ešte táto štúdia hovorí? Podľa nej si hlúpejší ľudia vyberajú pravicové, respektíve konzervatívne názory s tým, že im poskytnú väčší pocit ochrany a bezpečia. Naopak ľudia s vyššou vrodenou inteligenciou inklinujú [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

suvarin

Zmena je nielen možná, ale aj nutná!!!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 18658x
Priemerná čítanosť článkov: 3732x

Autor blogu

Kategórie

Archív