Založ si blog

Voliči pravice sú menej inteligentní ako voliči ľavice

Tak to aspoň tvrdí najnovšia vedecká štúdia kanadských vedcov, ktorej výsledky sa opierajú o úctyhodnú vzorku viac ako 15 tisíc ľudí. Čo ešte táto štúdia hovorí? Podľa nej si hlúpejší ľudia vyberajú pravicové, respektíve konzervatívne názory s tým, že im poskytnú väčší pocit ochrany a bezpečia. Naopak ľudia s vyššou vrodenou inteligenciou inklinujú k ľavicovému zmýšľaniu, pretože ich myseľ je natoľko otvorená, že okolo seba nemusia stavať žiadne pomyselné kultúrne hradby, ktoré by ich ochránili napríklad pred multikulturálnou spoločnosť, ktorú mnohí pravičiari považujú za hrozbu.

 

Ako sa ďalej uvádza v štúdií, z ľudí, ktorí ako deti majú nižšiu inteligenciu, sa stanú dospelí s homofóbnymi a rasistickými názormi. Treba však povedať, že podľa kanadských vedcov o našich politických názoroch nerozhoduje ani tak naše vzdelanie ba ani sociálny status, ako skôr vrodená inteligencia, ktorá je u pravičiarov prevažne nižšia, než u ľavicovo zmýšľajúcich ľudí.

 

Ľudia s nižšou vrodenou inteligenciou potrebujú mať pocit, že na svete panuje poriadok a pevná ruka a práve preto inklinujú ku konzervatívnym politickým názorom. To však, ako dobre vieme z histórie, môže plynule prejsť k fašizmu, kde lavicovú inteligenciu vystriedala extrémna pravicová zvrhlosť.

 

Prečo sú teda už tradične pravicoví politici a pravicovo zmýšľajúci ľudia, minimálne na Slovensku, považovaní za inteligentnejších a zbehlejších? Ako nám dokázali vedci, nie je to preto, že by ľavičiari boli menej inteligentní, ba práve naopak. Problém je v tom, že pravičiari sú jednoducho povedané podstatne viac agresívnejší, drzejší a majú sklon ísť za svojím cieľom aj cez mŕtvoly. Oproti nim sú inteligentnejší ľavičiari kultúrnejší, jemnejší a ako takí si často povedia, že múdrejší ustúpi.

 

Nemôžeme samozrejme zovšeobecňovať, pretože nie každý pravičiar je hlupák a každý ľavičiar inteligentný človek. Konečne však máme relevantný dôkaz, akým smerom by sa naša civilizácia mala uberať. Pokiaľ nechceme skončiť v slepej uličke, do ktorej nás hnal a ešte stále ženie ultrapravicový neoliberalizmus, mali by sme svoj potenciál vsadiť na ľavicové alternatívy, akými môže byť napríklad ekonomická samospráva či priama demokracia.

Desím sa najbližších volieb alebo slovenskí voliči sa museli zblázniť

15.02.2012

Posledný prieskum volebných preferencií ma skutočne vydesil. Podľa neho totiž hrozí, že sa strana 99 % dostane do parlamentu a navyše vôbec nie na zlej pozícií. Ba dokonca sa môže ocitnú aj vo vláde. Samozrejme viem, že podobné prieskumy sú často veľmi tendenčné, ale v každom prípade to avizuje jedno: slovenskí voliči sa jednoducho zbláznili. Veria strane, ktorá sa [...]

Smer – SD nie je ľavica!

08.02.2012

S úžasom som sledoval, ako sa pod mojím posledným článkom o inteligencii či neinteligencii pravice a ľavice rozpútala naozaj úctyhodná diskusia. No ešte viac ma zarazilo, keď sa v nej prakticky za jediného reprezentanta ľavicovej politicky na Slovensku označila strana Smer – Sociálna demokracia. Ja sa považujem za človeka s ľavicovým myslením, ale v žiadnom [...]

Nepustime gorily do parlamentu! ! !

06.02.2012

Voliť, či nevoliť? To je priam hamletovská otázka momentálne rezonujúca v mysliach slovenských občanov. „Keď nebudem voliť, síce tým vykonám istú formu občianskeho protestu, ale na druhú stranu sa zasa dobrovoľne pripravím o možnosť rozhodovania a môžem tak dopomôcť rozličných špinám získať miesto v parlamente. No pokiaľ budem voliť, nepomôžem zasa len [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

suvarin

Zmena je nielen možná, ale aj nutná!!!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 18615x
Priemerná čítanosť článkov: 3723x

Autor blogu

Kategórie

Archív