Nepustime gorily do parlamentu! ! !

6. februára 2012, suvarin, Nezaradené

Voliť, či nevoliť? To je priam hamletovská otázka momentálne rezonujúca v mysliach slovenských občanov. „Keď nebudem voliť, síce tým vykonám istú formu občianskeho protestu, ale na druhú stranu sa zasa dobrovoľne pripravím o možnosť rozhodovania a môžem tak dopomôcť rozličných špinám získať miesto v parlamente. No pokiaľ budem voliť, nepomôžem zasa len tým istým gorilám na štyri roky rozkrádať Slovensko?“ pýta sa nejeden z nás. Ako z tejto situácie vykľučkovať?

 

Máme tu zastupiteľskú demokraciu nastavenú partokratickým spôsobom a vo voľbách si teda volíme politické strany a nie samostatných nestraníckych kandidátov. Nie je to dobrý systém, samozrejme, ale v týchto súvislostiach nemá zmysel sa o tom baviť. Máme tu hojný počet politických strán uchádzajúcich sa o zvolenie do parlamentu. Na prvých miestach ich kandidátiek sú väčšinou ľudia, ktorí sú v politike už nehorázne dlhý čas, za ktorý stihli vyskúšať všetky možné aj nemožné spôsoby, ako Slovensko okradnúť, ako svojich voličov oklamať, ako sa im vysmiať do očí a podobne. Na druhú stranu, určite sa v každej strane nájde aj mnoho slušných s poctivých ľudí, aj keď ich poctivosť možno vyplýva z toho, že vo svojich rukách nemajú moc a teda ani možnosť sa nechať skorumpovať. Títo ľudia sa nachádzajú na tých najspodnejších miestach zoznamu potenciálnych poslancov v parlamente.

 

O čo mi teda ide? V najbližších voľbách máme jedinečnú možnosť odmietnuť gorilích a vyslúžilých politikov a namiesto nich si zvoliť ľudí, ktorí za sebou nemajú žiadne krádeže ani korupciu. Jednoducho stačí dôsledne využiť naše voličské krúžkovacie právo a miesto prvých štyroch mien na kandidátke strany označiť napríklad štyri mená od konca kandidátky, respektíve mená, ktoré by bez krúžkovania boli skrátka nezvoliteľné. Týmto spôsobom síce možno nezabezpečíme nejaké výrazné zlepšenie politickej kultúry na Slovensku, ale minimálne krásne a legálne odstránime tie tragikomické figúrky, ktoré nás za nos vodia už dobých dvadsať rokov. Využime svoje krúžkovacie právo dôsledným a rozumným spôsobom a zbavme sa dzurindov, miklošov, bugárov, ficov, mečiarov, slotov a podobne. Za pokus to rozhodne stojí.